Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). TCG heeft een holistisch uitgangspunt en ziet lichaam, geest en omgeving als een eenheid. In gezondheid en in ziekte. Deze gedachte begint ook hier in het Westen terrein te winnen. Ook in Nederland is er in toenemende mate erkenning voor de werkzaamheid van acupunctuur en wordt acupunctuur steeds meer geaccepteerd als een waardevolle aanvulling op de reguliere geneeskunde.

De World Health Organisation (WHO) erkent acupunctuur als volwaardige geneeswijze.acupunctuur_pop

Acupunctuur is gebaseerd op het begrip energie. Deze levensenergie (Qi) zorgt in de natuur bijvoorbeeld voor de plantengroei, de seizoenen, dag en nacht. In de mens zorgt diezelfde energie voor alles wat hem tot een levend wezen maakt: het kunnen zien, horen, denken en voelen, de vertering van voedsel, de ademhaling, slapen en dromen, het kunnen uiten van emoties en het ontplooien van talenten. In een gezonde situatie zijn al die vormen van Qi in de mens en zijn omgeving, met elkaar in evenwicht.

Qi stroomt door het lichaam via meridianen, energiebanen, en moet vrij kunnen circuleren. Een verstoring van het evenwicht of een blokkade van de circulatie leidt tot klachten en ziekte. Zo’n verstoring kan ontstaan door trauma, fysieke of psychische overbelasting, verkeerd voedingspatroon, gebrek aan beweging, onvoldoende slaap of weersinvloeden.
In principe is het lichaam in staat zelf een eventuele verstoring van het evenwicht of van de circulatie te herstellen. In die gevallen waarin dat niet lukt kan acupunctuur uitkomst bieden en helpen de balans te hervinden.